Våra formgivare i Rejmyre

Låt oss presentera våra kreativa formgivare som vi har den stora förmånen att samarbeta med när det gäller formgivning och produktutbud hos oss här i Rejmyre:

Margareta Hennix

”Det svåra kan göras nu, det omöjliga tar tid. Det har varit mitt ledmotiv för den uppgift som tilldelats mig, plus en stor portion nyfikenhet.” Margareta Hennix har under sin långa och framgångsrika karriär arbetat med olika material som porslin, glas, textil, emalj och plast.1994 fick hon utmärkelsen Svensk Form för glasservisen Basic från Rejmyre. Den tillverkas även i det klassiska Reijmyre- röda färgen.

"Det är inte svårt att göra enkla och rena former. Det svåra är att göra dem med den extra finess som skapar uppmärksamhet, nyfikenhet och ger köplust hos betraktaren." Margareta studerade vid HKS Konstfackskolan 1959-1963. Hon har varit anställd på flera glas/porslinsindustrier i Sverige, bl.a. Gustavsbergs Porslinsfabrik 1967-1989, därefter frilansat bl.a. för Reijmyre Glasbruk 1810 AB 1993-1996. 

Sedan 2001 formger hon åter för oss.


Hon är representerad bl.a. på Nationalmuseum, konsthantverksavdelningen i Stockholm, H.M. Gustav VI Adolf-samlingar, Victoria & Albert Museum, London, Smålands museum, Växjö och Tel Avivs museum, Israel.

Richard Juhlin

Richard Juhlin hade länge drömt om att få göra ett eget champagneglas som lät dofterna ta plats. Tillsammans med Reijmyre Glasbruk 1810 AB har han tagit fram serien Juhlin, där utgångspunkten är Juhlins näsa. 

”Gemensamt för alla tämligen extrema glas i min serie är att de är utformade av och för mig utifrån ett doftperspektiv." Målsättningen var att göra ett glas som är estetiskt tilltalande samtidigt som det framhäver doften på ett enastående sätt. 

Richard började som gymnastiklärare, men är numera en internationellt känd vinprofil dubbad till Riddare av Champagne och författare till böckerna 2000 Champagner, Tretusen Champagner och Den Stora Provningen.

Lina Öhlund Karboub

Reijmyre Glasbruks nya lansering Senses är ett vinglaskoncept där varje glas är utformat för att på bästa sätt framhäva vinets karaktär. Genom glasens diamantform underlättas den ”swirl” som syresätter vinet och lyfter fram dess bouquet. Formgivaren Lina Öhlund har tillsammans med vinkännaren Sverker Magnusson systematiskt provat sig fram för att utveckla den bästa formen för respektive vin. Under arbetet har de även grupperat vinerna för att skapa ett system där ett fåtal glas ska kunna användas för ett brett urval av viner. Det glas som används för ett ungt vin passar exempelvis även för söta dessertviner. Idén med konceptet är att erbjuda ett enkelt system men en avancerad smakupplevelse. Serien består av sex glas: Sparkling, Young, Mature, Full-bodied, Complex och Pure. 

Lina Öhlund är utbildad på Konstfack och har i sitt arbete som industridesigner specialiserat sig på koncept- och produktutveckling med anknytning till mat. 

”Den ultimata designen är för mig att formge en upplevelse. Inom gastronomi möts funktion och sinnlighet. Känsel, smak, doft och syn samverkar till en helhet. Jag hoppas att ”Senses” ska inspirera till många njutbara upplevelser.”

Jeanette Karsten

Tillsammans med glasbrukets skickliga hantverkare har Jeanette skapat en serie vaser i underfångsteknik som relaterar till jugendstilens formspråk med natur och djur i fokus. De har en modern nutida karaktär från Jeanettes bildvärld av drömmar och visioner där bland annat sländan och flickan finns bland motiven.

Jeanette Karsten är arkitekt, konstnär och designer. Utbildad på KTH-arkitektur, i Oslo och Wales på Arkitekthögskolan. Delvis utbildning på konsthögskolan i Stockholm. Hon har sedan 2004 arbetat med glas och var en av formgivarna vid Lindshammar Glasbruk, Dukakoncernen och Klafreström. Arbetat med gjutet glas vid Målerås Glasbruk. Formgivit glaspriser för Moderådet, är bla designer för Klässbols Linneväveri och Lammhult Svenssons i Småland . Är internationellt representerad utomlands.

Sissi Westerberg

Tillsammans med glasbrukets skickliga hantverkare har Sissi Westerberg skapat en serie vaser i överfångsteknik som relaterar till Jugendglasets formspråk och dess vurm fördekor och slingrande växtformer. Men dessa vaser har en samtida, lite mer konceptuell twist och är inspirerade av det lokala Östgötska landskapet. Bland annat figurerar den planterade tallskogen/karlhygget och skorstensrök som motiv, samt en vas med en förvildad variant av Östergötlands landskapsblomma; Blåklint.

Sissi Westerberg är en formgivare och konstnär utbildad på Konstfack som tidigare samarbetat med Svenskt Tenn och flitigt visat sin konst i internationella sammanhang. Hon har sedan länge en anknytning till Rejmyre genom den experimentella konst-organisationen Rejmyre Art LAB som hon är verksamhetsledare för.

Karin Hassle

Karin startade 2002 sin egen glasstudio utanför Katrineholm, idag bedriver hon sin verksamhet på Folkungagatan i Stockholm. Hon har utvecklat sitt uttryck genom mästarklasser vid Northland Creative Glass i Skottland och i samarbete med Reijmyre Glasbruk. Karin har ett antal offentliga uppdrag bakom sig och har designat konstglas för VM i samarbete i Stockholm och Kampala, Hillegårdspriset för Mänskliga Rättigheter och miljöpriset Plantagon Award. Unikt representerad hos Onondaga Nation i New York State, en nordamerikansk ursprungsbefolkning som hon samarbetat med i många år. 

Om sitt jugendglas för Reijmyre säger hon: "Det har varit en fantastisk utmaning att dels försöka återskapa en känsla från 1900-talets början. Jag känner en djup respekt för mästarna jag arbetat tillsammans med, samtidigt är det ju mitt uppdrag att bidra med något nytt, något som kommer från mig själv. Jag tycker att vi har lyckats bra och känner mig oerhört stolt över att det vi gjort blir en del av Reijmyre Glasbruks kollektion.”

Våra övriga formgivare med produkter i sortimentet är

Tomas Harila Carlgren – Ernst Billgren - Monica Domert - Josephine Edelskog – Berit Johansson – Paméla Karlsson – Bert Kindåker – John Larsson – Christer Lingström - Maria Montazami – Per Morberg – Filippa Reuterswärd - Christer Sandelin – Thomas Sandell - Mikael Åstrand