Fri Frakt över 300 kr

Fri Frakt över 300 kr

Munblåst glas

Munblåst glas

Lokalproducerat

Lokalproducerat

Reijmyre logotyp
Produkter
FatSkålarVaser & KrukorNyheterKannor & KarafferLjusstakar & LjuslyktorReijmyre TextilFabriksbutikServiser
Formgivare
Om oss
Företag
Reijmyre logotyp

Varukorg

Produkter
Formgivare
Lina Öhlund Jeanette KarstenFilippa ReuterswärdMonica Bratt Marie ÅkerlundBert Kindåker Tomas Harila CarlgrenRichard JuhlinTyko AxelssonsMicke ÅstrandMargareta Hennix
Om oss
Företag

Medlem?

Är du medlem i Reijmyres kundklubb eller företag?

Inloggning

Logga in som företag eller medlem i Reijmyres kundklubb.

Ta del av exklusiva erbjudanden och produkter genom att skapa ett konto.

H I S T O R I A

Anrika Reijmyre Glasbruk i Östergötland grundades 1810 och är Sveriges näst äldsta verksamma glasbruk. Bruket är känt för genuint hantverk och tidlös design både i klar kristall och färgat glas.

Reijmyre

/

Historia

Anrika Reijmyre Glasbruk

Reijmyre Glasbruk i Östergötland grundades 1810 av Johan Jakob Graver och Mattias Alexander von Ungern Sternberg. Redan på 1810 talet utvecklade glasbruket fina hytt arbetade vinglas med luft i benet och det är fortfarande ett signum för Reijmyre med serie Antik och serie Slottet

Reijmyre 1900

Nedan

-bild på fin reklamskylt från Stortorget i Malmö

-bild på serien Antik som utvecklades redan på 1810-talet på glasbruket och som fortfarande är av glasbrukets populäraste produkter, ett gott exempel på tidlös design.

reijmeyreglasarfinast

En mycket spännande period i Reijmyres historia är början av 1900-talet då överfångsglas i Jugendstil nådde en världspublik vid stora internationella utställningar. 1901 startade glasbruket ett samarbete med flera konstnärer och började utveckla och tillverka Jugendglas. Framträdande konstnär blev Betzy Ählström som också blev Sveriges första kvinnliga glaskonstnär. Det internationella genombrottet för Reijmyres Jugendglas skedde på utställningen modernt konsthantverk i Turin 1902.

2016 startade Reijmyre Glasbruk igen utveckling och tillverkning av glas i Jugendstil.

Jugendvaser

Reijmyres mest kända konstnär är kanske Monica Bratt. Monica var verksam på Reijmyre 1937-1958. Monica Bratt har bättre än någon annan glaskonstnär formgivit klassiskt enkla och funktionella glas i framförallt röda, gröna och blå färger av högsta konstnärliga klass. Hennes bestämda uppfattning vara att färgen skulle understryka formen och ge glaset den rätta karaktären och skönhetsvärde. I år 2020 har vi tagit fram en hyllningskollektion av utvalda Monica Bratt modeller.

Monica Bratt

Nedan bilder på Kung Carl XVI Gustaf Eriksgata 1975.

På bilden syns även

- längst till vänster Ingenjör Lennart Rosén som var chef och ägare av glasbruket 1950-1975.

-mitten som håller glasblåsarpipa hyttmästare Erik Heintze.

Vid Kungens besök blåste Kungen det första exemplaret av "Kungapokalen" design Paul Kedelv. Kungapokalen finns fortfarande i Reijmyres sortiment.

historiakungen blåser

Idag ägs Reijmyre Glasbruk av Ulf Rosén och Viktor Söderberg vars målsättning är att bevara Reijmyre Glasbruk stolta arv, att förvalta och utveckla glasbruket med stor respekt till Glasbrukets historia och självklart att all tillverkning ska ske för hand på Reijmyre Glasbruk med glasblåsarpipan som viktigaste verktyg.

Reijmyre Glasbruk historia

Bilden visar

Ulf Rosén, konstnär Marie Åkerlund och Viktor Söderberg.

Marie har skapat konstglas i Jugendstil 2017 och formgivit vasserie Skog som är en nyhet 2020

Reijmyre Footer Logo
KöpvillkorKundcaseBesök oss

Nyhetsbrev

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få exklusiva erbjudanden.

Öppettider

Butiken

Mån-Fre: 10-17

Lör-Sön: 11-16

Glasblåsning

Mån-Fre: 10.45-14.30

Adress

Glasbruksvägen 42, 612 71 Rejmyre

011-87184

070-3174655

order@reijmyre.se

klarnaDHL
Reijmyre Glasbruk AB - Org.nr: 559183-9583 © 2021

Nyhetsbrev

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få exklusiva erbjudanden.

Genom att kryssa denna ruta samtycker du till att Reijmyre Glasbruk AB (”Reijmyre”) behandlar din e-postadress i marknadsföringssyfte och att Reijmyre förser dig med information om nya produkter och tjänster eller liknande marknadsföring. Du kan när som helst återkalla ditt samtycke genom de kontaktvägar som anges i Reijmyres dataskyddspolicy, eller på det sätt som anges i den kommunikation vi skickar till dig. Återkallar du ditt samtycke kommer behandlingen av dina personuppgifter att upphöra. Vänligen notera att lagligheten av den behandling som skett innan samtycke återkallas inte påverkas.