Anrika Reijmyre Glasbruk
Reijmyre Glasbruk i Östergötland grundades 1810 av Johan Jakob Graver och Mattias Alexander von Ungern Sternberg. Redan på 1810 talet utvecklade glasbruket fina hytt arbetade vinglas med luft i benet och det är fortfarande ett signum för Reijmyre med serie Antik och serie Slottet
bruket 19003.jpgNedan
-bild på fin reklamskylt från Stortorget i Malmö
-bild på serien Antik som utvecklades redan på 1810-talet på glasbruket och som fortfarande är av glasbrukets populäraste produkter, ett gott exempel på tidlös design.
reijmeyreglasarfinast.jpgEn mycket spännande period i Reijmyres historia är början av 1900-talet då överfångsglas i Jugendstil nådde en världspublik vid stora internationella utställningar. 1901 startade glasbruket ett samarbete med flera konstnärer och började utveckla och tillverka Jugendglas. Framträdande konstnär blev Betzy Ählström som också blev Sveriges första kvinnliga glaskonstnär. Det internationella genombrottet för Reijmyres Jugendglas skedde på utställningen modernt konsthantverk i Turin 1902.
2016 startade Reijmyre Glasbruk igen utveckling och tillverkning av glas i Jugendstil.
jugend19003.jpgReijmyres mest kända konstnär är kanske Monica Bratt. Monica var verksam på Reijmyre 1937-1958. Monica Bratt har bättre än någon annan glaskonstnär formgivit klassiskt enkla och funktionella glas i framförallt röda, gröna och blå färger av högsta konstnärliga klass. Hennes bestämda uppfattning vara att färgen skulle understryka formen och ge glaset den rätta karaktären och skönhetsvärde. I år 2020 har vi tagit fram en hyllningskollektion av utvalda Monica Bratt modeller.
m bratt.jpgNedan bilder på Kung Carl XVI Gustaf Eriksgata 1975.
På bilden syns även
- längst till vänster Ingenjör Lennart Rosén som var chef och ägare av glasbruket 1950-1975.
-mitten som håller glasblåsarpipa hyttmästare Erik Heintze.
Vid Kungens besök blåste Kungen det första exemplaret av "Kungapokalen" design Paul Kedelv. Kungapokalen finns fortfarande i Reijmyres sortiment.
historia.jpgkung_pokal.jpgIdag ägs Reijmyre Glasbruk av Ulf Rosén och Viktor Söderberg vars målsättning är att bevara Reijmyre Glasbruk stolta arv, att förvalta och utveckla glasbruket med stor respekt till Glasbrukets historia och självklart att all tillverkning ska ske för hand på Reijmyre Glasbruk med glasblåsarpipan som viktigaste verktyg.
v-m1600.jpgBilden visar
Ulf Rosén, konstnär Marie Åkerlund och Viktor Söderberg.
Marie har skapat konstglas i Jugendstil 2017 och formgivit vasserie Skog som är en nyhet 2020